Birken-Loisel Addition & Remodel (In Progress)

This 1930’s cottage had been extended over the years, resulting in in a large house with an awkward floor plan.  The goal was to create two additions, one for a fourth bedroom for a growing family and another to allow for an expansion of the kitchen and dining room.
 
The existing kitchen was dark and cramped with no connectivity to the exterior yard.  By adding an addition and reframing the roof, the kitchen was enlarged and opened to the dining room creating a spacious interior with cathedral ceilings.  Wrap-around floor to ceiling windows capitalize on the views of the trees and hills beyond.  The space blurs the boundaries of inside and outside.
 
Other interventions in the house were strategic.  The overly large primary suite was reconfigured to add a study.  The bathroom was remodeled to include a new free-standing bathtub and fresh, bright finishes.  At the family room, the bedroom addition eliminated one bank of windows. In order to retain as much light as possible, the family room windows also wrap around the wall at the connecting stair.

Render: Hussain Renders